Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  П`ятниця, 26.04.2024, 13:53 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Жовтень » 12 » Пам’ятка виборцю
15:41
Пам’ятка виборцю

Пам’ятка виборцю

Як показують соціологічні дослідження громадської думки, проведені зокрема фондом «Демократичні ініціативи» імені І.Кучеріва, значна частина населення України ще не знає, що цьогорічні парламентські вибори відбуватимуться за змішаною системою. Далеко не всі виборці мають уявлення, кого обиратимуть у Верховну Раду в їхньому окрузі. Не факт, що всі знають, коли, де і як відбуватимуться вибори. Тому подаємо відповіді на «класичні» запитання виборців.

КОЛИ Й КУДИ ПОТРІБНО ПРИЙТИ ПРОГОЛОСУВАТИ?

Вибори до Верховної Ради України відбудуться 28 жовтня 2012 року. Адресу виборчої дільниці буде повідомлено в запрошенні, яке Ви маєте отримати до 12 жовтня включно. Виборчі дільниці працюватимуть 28 жовтня з 8.00 до 20.00. Обов’язково треба врахувати, що цього дня стрілки годинників переведуть на зимовий час, тож не прийдіть на виборчу дільницю на годину раніше. З собою потрібно взяти паспорт і, бажано запрошення – так Ви швидше одержите свої бюлетені й відповідно швидше проголосуєте.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ НЕ ПРИЙШЛО ЗАПРОШЕННЯ НА ВИБОРИ?

За 15 днів до дня голосування, тобто до 12 жовтня включно, Вам мають принести іменне запрошення на вибори. У цьому запрошенні повідомлять про внесення Вас до попереднього списку виборців Вашої виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, щодо яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність самостійно пересуватися (НСП), одночасно повідомлять, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Якщо Вас запросили і Ваші прізвище, ім’я по батькові вказані правильно, все одно варто завітати на дільницю і перевірити свої дані в списку виборців – у ньому можливі якісь опечатки! А якщо Вас не запросили, то обов’язково прийдіть до Вашої дільничної комісії або у відділ ведення Державного реєстру виборців, щоб Вас внесли до списку виборців.

ЯК ГОЛОСУВАТИ ЛЮДЯМ, ЯКІ НЕ МОЖУТЬ САМОСТІЙНО ПЕРЕСУВАТИСЯ, АЛЕ НЕ МАЮТЬ ВІДМІТКИ «НСП»?

Тим виборцям, які не здатні пересуватися самостійно, але в списках у них немає відмітки «НСП» (нездатність самостійно пересуватися), рішенням дільничної комісії на підставі їхньої заяви та довідки медичної установи про стан здоров’я надається можливість проголосувати за місцем перебування (вдома). Така заява разом з довідкою повинна бути надіслана поштою або передана іншими особами до дільничної комісії до 20.00 останньої п’ятниці перед днем голосування, тобто 26 жовтня.

СКІЛЬКИ МАЄ БУТИ БЮЛЕТЕНІВ?

У зв’язку з тим що набрав чинності новий Закон «Про вибори народних депутатів України», маємо нову систему виборів – змішану або точніше пропорційно-мажоритарну. Обирати будемо за двома виборчими бюлетенями, з яких один – пропорційний, тобто партійний, інший – мажоритарний (персональний). У першому бюлетені буде список політичних партій, а в другому – список громадян, які виявили бажання балотуватися в народні депутати.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ СЕБЕ У СПИСКУ ВИБОРЦІВ?

На виборчій дільниці з 8 жовтня знаходяться попередні списки виборців, з якими Ви маєте право ознайомитися і перевірити правильність внесених до них відомостей. Ви як виборець можете звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців із заявою про уточнення попереднього списку виборців, а також про включення або виключення зі списку себе або інших осіб. Але не поспішайте викреслити будь-кого просто так. До Вашої заяви необхідно додати документи (копії документів), які підтверджують зазначені в заяві відомості. Таку заяву можна подати не пізніше ніж за п’ять днів до голосування, а саме до 23 жовтня. Заяви, подані пізніше, не розглядатимуться.
Також закон дозволяє щодо уточнення списку виборців звернутися в суд. Але в будь-якому випадку рішення суду надійде до відділу ведення Державного реєстру виборців. Тому простіше звертатися безпосередньо в цей відділ. Це можна зробити вже сьогодні, не чекаючи виборів. У день голосування всі уточнення до списку виборців вносяться винятково на підставі рішення суду.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО В ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ ВИБОРЕЦЬ БУДЕ У ВІДРЯДЖЕННІ, НА ЛІКУВАННІ ТОЩО?

Усі члени дільничних та окружної виборчих комісій не пізніше ніж до 23 жовтня подають заяви у відділ Державного реєстру виборців про тимчасову зміну місця голосування для внесення їх до списку виборців на тій дільниці, де вони будуть працювати в день голосування. Таке ж право є й у інших громадян, які в день голосування перебуватимуть далеко від свого місця проживання (відрядження, лікування тощо). Для цього необхідно звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців у місці свого тимчасового перебування з відповідною заявою. Цим виборцям буде змінено на час виборів місце їхнього голосування, а саме виборчу дільницю (ВАЖЛИВО: місце голосування можна змінити лише в межах свого виборчого округу). У списках нової дільниці з’являться їхні прізвища із зазначенням номера посвідчення, виданого відділом ведення реєстру виборців. Важливий момент: якщо приїжджий виборець змінить своє місце голосування, але потім усе-таки з якоїсь причини вирішить голосувати вдома, то нічого у нього не вийде, поки він не поверне своє посвідчення в той відділ, який його видав. Але знову ж таки все це можливо тільки до 23 жовтня, оскільки в цей день реєстр виборців починає формування уточнених списків, за якими і буде проводитися голосування. Уже за два дні до виборів вони повинні бути на виборчих дільницях.

ВИ ГОЛОСУЄТЕ ЗА МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ!

День виборів завжди був своєрідним днем надії для виборців, адже це шанс змінити життя в державі на краще. Обов’язково прийдіть на вибори і проголосуйте так, як підказують розум і серце. Не голосуйте за гречку та харчпайок – мова йде про майбутнє України!

Переглядів: 503 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: