Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  Субота, 27.04.2024, 03:39 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » Новини Чорнухинщини. Учителів знову масово відправляють у відпустки за власний рахунок (продовження теми)
11:08
Новини Чорнухинщини. Учителів знову масово відправляють у відпустки за власний рахунок (продовження теми)
До вашої уваги стаття  надрукована в газеті  "Події та коментарі"  7 червня 2013р.

«Відпочивати, досить працювати» – вирішила місцева влада за працівників школи естетичного виховання в Чорнухах. Зазвичай учителі-музиканти йдуть у відпустку з 15 червня. Цьогоріч усіх одинадцятьох працівників цього закладу на відпочинок відправили на два тижні раніше, ще й за власний кошт.

- Раніше в цей період ми самотужки робили в школі косметичний ремонт, потім законно йшли відпочивати. А з 15 серпня нас щороку на два тижні просили «погуляти» за власні гроші. Так ми допомагали зекономити кошти районного бюджету, в якому на зарплати для нас не вистачає грошей, – говорить один з викладачів школи. Називати себе не хоче. – Цього ж року нас попросили цю «економію» почати уже з 1 червня. Просто поставили до відома і сказали усім написати заяви на ім’я начальника відділу культури й туризму райдержадміністрації. Так кожен втрачає у зарплаті щонайменше тисячу гривень. А в нас, звісно, були свої плани на ці гроші. У кого нижча зарплатня, то цей період не ввійде і в загальний трудовий стаж.

Нещодавно Чорнухинська районна рада перемогла одразу у двох проектах, що передбачають оновлення цього культурно-освітнього закладу. За цими програмами на капітальний ремонт та оснащення школи витратять майже 400 тис. грн.

- Чому навіть на приміщення школи знаходяться такі шалені гроші, а на учителів коштів не вистачає! – обурюється викладач.

З подібними запитаннями ми звертаємось до голови Чорнухинської райдержадміністрації Анатолія Бойка. Такий захід він називає вимушеним, адже в районному бюджеті на заплату працівникам культури начебто справді бракує грошей.

- Улітку, коли немає уроків, в учителів набагато менший обсяг роботи. Тому в таку пору йти у відпустку, хоч і за власний кошт, найбільш доцільно. І ми завжди усе це пояснюємо працівникам. Якщо ми так не вчинимо, то до кінця року вони просто можуть залишитись без зарплати. Адже бюджетних коштів на неї не вистачає, – пояснює голова райдержадміністрації. – А переспрямувати кошти, виділені на ремонт школи внаслідок перемоги у відповідних проектах, ми не можемо. За це понесемо кримінальну відповідальність.

Однак керівник району обіцяє, що зможе компенсувати збитки, понесені вимушеними «відпускниками».

- Найбільші вливання до районного бюджету завжди відбуваються в кінці літа та восени, коли після збору врожаїв та продажу продукції масово надходять кошти зі сплати податків з усіх сільськогосподарських підприємств району. Тому, якщо в кінці року буде перевиконання надходжень до районного бюджету, і залишаться кошти – віддамо вчителям преміями. Так і зарплату, яку вони заробили б під час таких відпусток компенсуємо, і надамо їм матеріальну допомогу. А я на 90 відсотків упевнений, що в цьому році ми матимемо перевиконання бюджету.

Лохвицькі освітяни публічно звинуватили владу в примусових відгулах

Добровільно-примусовими відпустками за власний рахунок економлять кошти районного бюджету і лохвицькі освітяни. У березні їх попросили відпочити протягом чотирьох днів під час весняних канікул. У знак протесту з відкритим листом вони звернулись до журналістів через інтернет, аби не допустити таких заходів у майбутньому:

«Нас поставили перед фактом «або ми йдемо за власний рахунок, або нам не заплатять оздоровчі перед виходом на літні канікули». На освіту у районі вистачає коштів тільки на дев’ять місяців. Це був тільки перший крок. У нас і так відібрали вже оплату кабінетів, не платять премії у кінці року, за лютий місяць вирахували з заробітної плати кошти, коли в дотаційних областях учителям виплачується за все. Ми вже не говоримо за те, що на школи не виділяють ні копійки і ми повинні все купувати за власний кошт (папір, таблиці і т.д.), так у нас відбирають те, що нам повинні виплачувати за законом у той час, коли увесь відділ освіти Лохвицького району не написав жодної подібної заяви. Вони свої заробітні плати зберегли за наш рахунок. Перш ніж робити таке з нами, потрібно було почати з себе і власноруч їм їх написати.

Останньою краплею в цьому було те, що начальник відділу освіти Момот Олександр Михайлович на колегії запевнив, що працівники добровільно вирішили допомогти у скрутному становищі і написати заяви на відпустки за власний рахунок. Але це не так. Нас примусили це зробити. Це неприпустимо!

Яка доросла розумна людина в нашій країні, де і так все дуже погано, яка має сім’ю і їй потрібно її годувати, в даний час добровільно відмовиться від заробітної плати «на користь скрутного бюджету»?

Підписатися під даним зверненням ми не можемо, так як цінимо свої робочі місця».

За вимушений безкоштовний відпочинок роботодавець може понести кримінальну відповідальність

За вимушений безкоштовний відпочинок роботодавець може понести кримінальну відповідальність
Закон говорить: роботодавець не має права відправляти співробітника в неоплачувану відпустку без його згоди (ст. 84 Кодексу законів про працю України, ст. 25 і ст. 26 Закону України "Про відпустки”). Скористатися відпусткою без збереження заробітної плати – це право співробітника, яке він може реалізувати за власним бажанням і в разі особистої потреби. При цьому законодавство визначає таке право, як деяку пільгу, оскільки обов’язкове надання такої відпустки передбачене лише для певних категорій працівників, визначених у ст. 25 Закону України «Про відпустки». Іншим працівникам така відпустка може бути надана лише за взаємною згодою з роботодавцем. Примусити ж «відпочивати» працівника у такий спосіб роботодавці не мають права.
- Закон не наділяє роботодавця правом в однобічному порядку приймати рішення про відправлення працівника в неоплачувану відпустку. Не передбачена взагалі ініціатива роботодавця у наданні працівнику такої відпустки, але за наявності законодавчої норми про взаємну згоду сторін, звичайно, можна домовитись з працівником, – пояснює юрист, помічник народного депутата України Тараса Кутового Сергій Найда. – А працівник має повне право відмовитись від написання подібної заяви. Будь-який примус до підписання такої заяви є протизаконним.
Граничний термін такої відпустки теж установлюється лише за згодою сторін і не може перевищувати 15 календарних днів на рік. У нинішній економічній ситуації вимагати від роботодавця дотримань норм законодавства в питаннях оплати праці і відпусток практично нереально. Найчастіше, якщо співробітник не хоче йти в неоплачувану відпустку, роботодавець лякає його звільненням. Тому мало хто з фахівців ризикує говорити з босом про які-небудь грошові компенсації під час вимушеного відпочинку. А даремно. Тим більше у ситуації, коли такі пропозиції надходять всьому колективу одночасно. Відмова йти у неоплачувану відпустку не є підставою для звільнення, тому потрібно знаходити законні підстави. Звільнити ж весь колектив на якихось законних підставах дуже проблематично. Залякування ж тим, що в кінці року не вистачить коштів на заробітну платню не повинні турбувати працівника. Виплата заробітної плати є обов’язком роботодавця. І за невиконання цього обов’язку передбачено навіть кримінальну відповідальність.
- У трудовому законодавстві є пункт про працівника, "який "простоює” не зі своєї вини, а з вини компанії». У цьому випадку фірма оплачує співробітникові час вимушеного прогулу, а не відправляє його у відпустку за свій рахунок. Розмір такої компенсації повинен бути не нижче двох третіх тарифної ставки, встановленої фахівцеві, – пояснює юрист. – Якщо ж роботодавець не побажає оплачувати час "простою працівника», слід звертатися до суду. У трудових спорах суд, як правило, стає на бік працівника. Якщо співробітник не написав заяву про надання йому неоплачуваної відпустки, то роботодавець не має права "відпустити” співробітника. Крім того, невиплата зарплати є грубим порушенням законодавства про працю. Так що, крім суду, працівник може звернутися й до прокуратури.

Валентина Іщенко
Газета "Події та коментарі 7 червня 2013р.

Чи змінилось щось за чотири місяці ?
Переглядів: 900 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: