Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  П`ятниця, 26.04.2024, 22:18 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Квітень » 2 » Нардеп УДАРу пам’ятає про селян...
14:50
Нардеп УДАРу пам’ятає про селян...
Тарас Кутовий: "ПИТАННЯ ЦІНИ НА МОЛОКО ТА ЗАКРИТТЯ СІЛЬСЬКИХ ЛІКАРЕНЬ ЗВУЧАТИМУТЬ У РАДІ, ДОКИ НЕ БУДУТЬ ВИРІШЕНІ"...

Минулого сесійного тижня Верховна Рада почала нарощувати робочі оберти. Народні обранці розглянули чимало невідкладних, але технічних питань, скажімо, щодо призначення позачергових виборів в окремих містах, селах та селищах.
Попри це, градус напруги під куполом був досить високим: там вистачало різких висловлювань і полум’яних промов.

Так, народні обранці завзято сперечалися під час розгляду пропозицій президента до Закону «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо державного регулювання закупівельних цін на молоко». Документ залишився, так би мовити, «у спадок» від Ради шостого скликання.

Абсолютно незаперечним є те, що питання на часі. Але бачення механізмів у кожного своє. Тарас Кутовий, народний депутат від партії «УДАР», обраний по 151-му округу, переконаний, що цей закон не має в собі дієвого механізму, який би почав працювати на користь власників домашньої худоби.

– У попередньому році була встановлена ціна на молоко, до цього потрібно додати індексування відповідно до рівня інфляції, і селяни будуть задоволені. Ми хочемо проголосувати за абсолютно новий закон, який буде захищати права громадян, а не відстоювати корупційні схеми за ширмою інтересів селян, – сказав Тарас Кутовий, виступаючи в сесійній залі. Він переконаний, що прийнятною для селян буде вартість 3 грн 20 коп за літр молока.

Нагадаємо, напередодні нардеп подав на розгляд Верховної Ради свій законопроект «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», який і передбачає визначення вартості молока, що закуповують у приватних домогосподарствах, за спеціальною формулою з урахуванням росту споживчих цін. Однак авторові за цю ініціативу ще доведеться поборотися, бо Рада, хоча і не підтримала пропозиції президента, однак документ таки «не зарубала», а повернула на розгляд до комітету аграрної політики та земельних питань.

ЗАПИТ ТАРАСА КУТОВОГО ЩОДО ЗАКРИТТЯ ЛІКАРЕНЬ НАПРАВИЛИ НА РОЗГЛЯД

Також минулої п’ятниці спікер Володимир Рибак нарешті зачитав із трибуни запит Тараса Кутового щодо порушення Лохвицькою районною радою Полтавської області положень Конституції України та чинного законодавства при прийнятті рішення про скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я в Лохвицькому районі. Його направлено на ім’я генерального прокурора України Віктора Пшонки та прем’єр-міністра Миколи Азарова.

На вимогу Тараса Кутового високопосадовці мають дати належну оцінку діям лохвицьких чиновників, у тому числі рішенню депутатів райради, які проголосували за оптимізацію медичних закладів, посилаючись на необхідність їх реформування. Незадовго до того «під роздачу» потрапили менші лікувальні заклади, наприклад, у селі Піски. Там людям теж обіцяли доступну медицину в сусідньому Червонозаводському, аж ось реформа добралась і туди.

Із запиту Тараса Кутового:

«У ст. 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» йдеться, що мережа державних і комунальних закладів охорони здоров'я формується з урахуванням потреб населення у медичному обслуговуванні, необхідності забезпечення належної якості такого обслуговування, своєчасності, доступності для громадян, ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.
Виходячи з того, що конституційні права і свободи людини та громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України, то існуюча мережа закладів охорони здоров’я може бути скорочена лише в умовах воєнного або надзвичайного стану (ч. 2 ст. 64). Скорочення такої мережі в інших випадках є незаконним».

У запиті з посиланням на Конституцію та на «Основи законодавства України про охорону здоров’я» йдеться про те, що мережу лікувальних закладів місцева влада повинна всіляко розвивати. Натомість скорочення можливе тільки в умовах воєнного чи надзвичайного стану. Тож жодних ґрунтовних підстав для закриття лікарень на сьогодні не існує.

У запиті народний депутат просить за умови виявлення порушень, притягнути винних до відповідальності. По суті, це звернення стало логічним продовженням дій Тараса Кутового задля збереження мережі лікувальних закладів не лише на Лохвиччині, а й в інших районах округу. Раніше він узяв активну участь в обговоренні проблеми разом із громадою та ініціював діалог на рівні районної влади. У перспективі Тарас Кутовий планує вплинути на цей процес законодавчо та призупинити реформування медичної галузі. Принаймні до того часу, доки не буде належно вивчено результати експерименту, який і дав початок для «нового підходу» в українській медицині.

– Слід вивчити всі напрацювання та помилки, і лише тоді діяти. Приводом для старту медреформи має стати рішення Верховної Ради на основі наявного досвіду, а не поспішне бажання окремих людей вислужитися перед вищим керівництвом, – додав Тарас Кутовий.


ГРОМАДА БОРЕТЬСЯ

В Україні є приклади, які спростовують закиди місцевих органів влади та головного лікаря Лохвицької ЦРЛ Віктора Бурлея (який до того ж є депутатом Полтавської обласної ради від фракції Партії регіонів), що процес реформування невідворотний і відтермінувати закриття лікарень у Сенчі та Червонозаводському неможливо. Протилежне довели мешканці села Вороньків Бориспільського району, що на Київщині. В аналогічній ситуації із закриттям лікарні там повелися інакше – місцева влада цілком і повністю стала на бік людей, заручившись також підтримкою облдержадміністрації. Коли справа дійшла до Міністерства охорони здоров’я, там до думки громади поставилися з розумінням і пообіцяли лікарню не закривати, принаймні до кінця цього року. Попереду – повторні обговорення болючого питання, але найголовніше – люди виграли час і мають можливість підготуватися до майбутніх змін.

І таке ставлення до позиції вороньківців не йде у порівняння з тим, як повелося керівництво Лохвиччини із червонозаводчанами. Порожнім звуком для більшості у райраді виявився голос громади, яка і на слухання ходила, і підписи збирала, і пороги у кабінети можновладців оббивала. Загубилися під час обговорення питання у райраді одинокі голоси колег, які закликали не поспішати з доленосним рішенням. Саме його громада цілком може пригадати районним депутатам, коли ті проситимуть кредит довіри на наступні п’ять років. Із таким ставленням до виборців є велика ймовірність залишитися ні з чим.


Олена ЗАДОРОЖНА
Переглядів: 575 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: