Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  Четвер, 28.03.2024, 20:50 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 10 » УЧИТЕЛІВ ВІДПРАВЛЯЮТЬ У ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВІ ВІДПУСТКИ
22:26
УЧИТЕЛІВ ВІДПРАВЛЯЮТЬ У ДОБРОВІЛЬНО-ПРИМУСОВІ ВІДПУСТКИ

Зазвичай відпустку чекаєш з нетерпінням і з задоволенням відпочиваєш після трудового року. Але коли відпочивати не хочеш, а мусиш, та ще й за власний рахунок, тоді емоції кардинально інші. Заручниками такої ситуації стали вчителі Чорнухинської ЗОШ, яких, заради економії бюджетних коштів, наполегливо просять написати заяви на безоплатну відпустку

На сьогоднішній день у 5­денну відпустку за власний рахунок на час осінніх канікул пішли вже усі вчителі Чорнухинського району! У школі селища першою заяву написала директор, за нею «скорилися долі» й педагоги. І лише 6 «найміцніших горішків» і досі залишаються на робочих місцях.

Справа в тому, що подібна проблема з нестачею коштів у бюджеті освітньої галузі виникає вже не перший рік. Минулого року чорнухинські вчителі теж безоплатно відпочивали 5 днів, але потім їм повернули недоотримані кошти у вигляді премій, – розповідають самі ж викладачі. А от цьогоріч вимушене призупинення роботи компенсувати немає за що.

Учителів звинувачують у тому, що вони не розуміють нинішню економічну ситуацію в країні. Але незламна позиція педагогів ґрунтується зовсім на іншому. Одна вчителька, яка теж й досі не написала заяву на безоплатну відпустку, обурена тим, що економлять на звичайних працівниках, простих вчителях.

У шістьох проти всіх: просто дістало!

Учителі Чорнухинської ЗОШ І­ІІІ ступенів імені Г.С.?Сковороди запевняють, що утримуватимуть позиції до останнього. «Уже 3 роки поспіль бюджет району затверджують із дефіцитом 10% ­ на грудень гроші фактично не закладають. А цьогоріч у Полтаві ще й не передбачили дотацію для вирівнювання. При бажанні кошти, яких бракує, можна знайти. Але шукати їх ніхто не хоче – керівництву простіше відправити нас у примусово­добровільну відпустку. На директора тисне начальник відділу освіти, на неї – вище керівництво. Тепер там погрожують перевірками, під час яких завжди можна знайти до чого прискіпатися. І результат таких перевірок непередбачуваний, але навряд чи вони добре закінчаться для «нескорених».

Інші вчителі додають:

– Заборгованості по зарплаті допускати не можна, адже це захищена стаття – тому йдуть на те, щоб вирішити проблему за рахунок неоплачуваних відпусток. Це вже роками відпрацьована схема. Але нестачу коштів у зарплатному фонді вчителів повинні вирішувати по­іншому. Ображає те, що постійно економлять саме на нас.

­ Проблему керівництво району вирішує комуністичними методами. Коли ми негативно відреагували на рекомендації піти у відпустку за власний рахунок (змусити ніхто не може, бо це порушення закону), у нас питали: які наші пропозиції, яким ми бачимо вихід із цієї ситуації? Але чому нам, простим вчителям, ставлять такі питання? Адже це не ми прийшли до влади і не нам вирішувати проблеми, в яких винне саме ж керівництво району. Пропозиції мають виходити саме від вин­них у тому, що виник дефіцит у ЗАРПЛАТНОМУ фонді, ­ обурюються освітяни.

– Нічого не змінилося. Владу і методи управління треба змінювати докорінно. Але менталітет важко змінити. Тому надія лише на те, що прийде зовсім нове покоління, яке нарешті почне мислити і діяти кардинально інакше, ­ – сподіваються вчителі.

Влада розводить руками

Микола Граменко, заступник голови Чорнухинської РДА: “У такий непростий для країни час я очікував, що ситуацію зрозуміють і підуть назустріч владі”

В.о. голови Чорнухинської РДА Микола Граменко, під час зустрічі з педагогами, був шокований реакцією вчителів.

– У такий непростий для країни час я очікував, що ситуацію зрозуміють і підуть назустріч владі. Тим більше, Чорнухинський район і так дотаційний, ­ – присоромив освітян чиновник.

Начальник відділу освіти, у свою чергу пояснює, чому виникла необхідність економити кошти:

— Із прийняттям змін до держбюджету в березні 2014 року фінансування галузі освіти району теж урізали. Видатки зменшили, тому у вересні ми вже зекономили на надбавках за престижність праці педпрацівникам, оптимізації ставок. Також операторів котельні взяли пізніше на роботу. Якщо всі вчителі району підуть на 5 днів у відпустку за власний рахунок, то це дозволить зекономити 204 тис. грн. із 784 000 потрібних, ­ пояснили в освітньому відомстві.

Начальник фінуправління Валентина Лукашенко запевнила, що ніхто не збагачується, економлячи на вчителях:

– Економії бюджету і премій за це просто не може бути. Коштів й так мінімум, тому економити нічого.

Хто винен і що робити?
Сергій Шевчук, директор Департаменту освіти і науки

Начальник Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Сергій Шевчук повідомив, що у липні 2014 року залишки бюджету галузі освіти проаналізували і одразу побачили нестачу коштів у зарплатному фонді. Якщо в деяких районах на ці цілі не вистачає по 200 тисяч грн., то в інших потрібно 3,5 млн, щоб не виникло заборгованості по зарплатні. Сьогодні цю проблему ще не вирішили у Великобагачанському, Гребінківському, Дикансько­му, Решетилівському, Хоро­льському районах. Найгірша ситуація у Гребінківському районі, де 94 % малокомплектних шкіл, а середньомісячна зарплатня вчителів – найвища по всій області.

– Щороку Чорнухинському району давали субвенцію з обласного бюджету і проблему з нестачею коштів успішно вирішували. Районній владі не потрібно було зовсім докладати зусиль. Певно тому, цього року вони виявились неготовими зустрітися з перепоною лицем до лиця і вирішили піти найлегшим шляхом – відправити вчителів у відпустки за власний рахунок. Хоча ще в липні  заступник голови – керівник апарату Полтавської ОДА Роман Чабановський, попереджав про те, що райони повинні самі знаходити вихід із ситуації і економити, – ­ нагадав головний освітянин області.

Проблема глобальніша, ніж просто нестача коштів на зарплати вчителям

Сьогодні діє мораторій на закриття шкіл. Але начальник Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Сергій Шевчук вважає, що проблему нестачі коштів у зарплатному фонді педпрацівників потрібно вирішувати саме переглядом мережі навчальних закладів.

– Наприклад, у Чорну­хинському районі всього 1105 учнів – це нормальна кількість для ОДНІЄЇ школи у місті. Я вважаю, що крапки над «і» розставить нова редакція Закону України «Про освіту», де прописано, що «6-­ти річні початкові школи (комплекси «Початкова школа – ДНЗ») збережуть сільські малокомплектні школи від закриття, а також здоров’я учнів, у яких тільки до 12 – 13 років відбувається формування організму». Після закінчення шестирічки діти продовжать здобувати освіту вже в освітньому окрузі. У Чорнухинському районі це може бути, наприклад, райцентр і Вороньки, ­ – говорить Сергій Шевчук. ­ Вираз «Немає школи – немає села» вже неактуальний сьогодні. Не на школі тримається село. І громада повинна з розумінням поставитись до таких вимушених кроків. Усі думають про кількість, а не про якість. А в школах, де по 13 учнів, хіба можна говорити про якість? Хіба учень, який закінчив таку школу, зможе конкурувати на вступних іспитах з випускником міського ліцею і стати студентом престижного вузу? Чому про це ніхто не думає? Тільки реформувавши освіту, зможемо прийти до чогось кращого.

У наших руках ­ успішне майбутнє наших дітей і нашої держави. Часи змінюються і разом з ними й потреби. Те, що влаштовувало вчора, завтра вже може стати неактуальним. Так, зміни – це завжди нелегко. Але кожен кінець – це початок нового. Та поки що маємо тільки нові складнощі, які намагаємось вирішити старими методами.

Марина ФРАНЧУК, газета "Події та коментарі", http://www.gazeta-ptk.org.ua/archives/6877

Переглядів: 411 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: