Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  Четвер, 25.04.2024, 23:32 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Грудень » 17 » Третій тиждень Євромайдану (хронологія подій)
11:45
Третій тиждень Євромайдану (хронологія подій)

Сутичка мітингувальників з правоохоронцями вночі 11 грудня в центрі Києва. Усю ніч надходили повідомлення про штурми та затримання. Міліція пояснила свої дії рішенням суду про розблокування центру Києва, яке опозиційні депутати назвали незаконним. На ранок правоохоронці відступили – Майдан вистояв 20-ту ніч. Фото із сайту bbc.co.uk

Сутичка мітингувальників з правоохоронцями вночі 11 грудня в центрі Києва. Усю ніч надходили повідомлення про штурми та затримання. Міліція пояснила свої дії рішенням суду про розблокування центру Києва, яке опозиційні депутати назвали незаконним. На ранок правоохоронці відступили – Майдан вистояв 20-ту ніч. Фото із сайту bbc.co.uk
Українці вже понад три тижні виходять на Євромайдани по всій країні. Після непідписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом сотні тисяч громадян по всій державі вимагають відставки уряду й Президента та покарання винних у побитті мирних мітингувальників. У ніч на середу, 11 грудня, силовики, серед яких більшість – «беркутівці», намагалися розігнати людей із Майдану Незалежності. Сутички тривали вісім годин. Не обійшлося без крові, але Майдан вистояв

 
5 ГРУДНЯ

Майдан стоїть 15-й день – на Майдані Незалежності в Києві.

У Василькові на Київщині кілька сотень людей не дають змоги силовикам виїхати в столицю.

Тривають розслідування масових заворушень під Адміністрацією Президента 1 грудня, коли в сутичці з «Беркутом» були жорстоко побиті й затримані мирні мітингувальники і журналісти. У міліції кажуть, що тоді постраждали 412 осіб, половина із яких – правоохоронці.

Арештовують кілька осіб, яких звинувачують в організації цих заворушень, серед них – і журналіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзю, який у день штурму з камерою виліз знімати на трактор, що привезли на Банкову. Родичі заявляють, що затриманих сильно побили.

Сутичку 1 грудня опозиція називає провокацією, передає в Генпрокуратуру відеозаписи.

З’являється інформація, що лідер радикальної організації «Братство» Дмитро Корчинський, котрого підозрюють у причетності до провокацій біля Адміністрації Президента, втік у Росію.

У соціальних інтернет-мережах друкують списки продуктів та послуг компаній, які належать регіоналам. Закликають їх бойкотувати. Українці по всьому світу проводять пікети під будівлями, які належать мільярдеру Рінату Ахметову та іншим регіоналам. Також в інтернеті розміщують фото й адреси «беркутівців», які розганяли людей на Банковій.

Одна з найтиражніших польських газет «Факт» на підтримку Євромайдану виходить українською мовою.

У Києві розпочинається дводенне засідання Ради міністрів закордонних справ Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Його бойкотують високопосадовці зі США, Великобританії, Франції.

Лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк пропонує ліквідувати «Беркут».

Міністр МВС Віталій Захарченко заявляє, що не піде у відставку.

Влада та міліція закликають мітингувальників звільнити захоплені Київську міську держадміністрацію та Будинок профспілок.

 
6 ГРУДНЯ

Біля Верховної Ради і Кабміну тривають масові протести.

Мітингувальники з вимогою звільнити всіх затриманих проводять лежачий протест – щільно лягають у кілька рядів на східцях до Генпрокуратури. Працівники цієї установи, йдучи на роботу, переступають їх.

Затриманого журналіста Андрія Дзиндзю суд ув’язнив на два мі­сяці. Кілька тисяч людей під Шевченківським судом Києва вимагають його звільнення.

Прем’єр-міністр Микола Азаров обіцяє через кілька тижнів провести кадрові «чистки» в уряді.

Після візиту в Китай Президента України Віктора Януковича відмовляються з усіма почестями приймати на Мальті – той туди взагалі не летить, а їде на зустріч із президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Опозиція заявляє, що там Янукович пообіцяв підписати угоду про вступ у Митний союз. Ні Китай, ні Росія дати гроші Україні не обіцяють.

100 сенаторів США просять санкцій щодо Януковича, але їх не вводять.

Через «незгоду з редакційною політикою» з УТ-1 звільняються кілька журналістів. Постійних хакерських атак зазнають популярні інтернет-видання.

Опозиція висуває вимоги відставки уряду, звільнення політв’язнів, відкриття кримінального провадження проти міністра МВС та «беркутівців» і проведення дострокових президентських і парламентських виборів.

Польські журналісти закликають скасувати візи для українців, які їдуть у ЄС.

Співачка й активістка Євромайдану Руслана Лижичко обіцяє спалити себе, якщо в державі не відбудуться зміни.

Оголошують про проведення 8 грудня третього Народного віча – на Майдані хочуть зібрати вже один мільйон людей.

 
7 ГРУДНЯ

Лідери опозиції висувають три вимоги до влади – відставка уряду, звільнення політв’язнів Євромайдану, покарання всіх винних у силовому розгоні Майдану. Лише після цього обіцяють сісти за стіл переговорів із владою.

Мітингувальники пікетують офіси п’ятьох національних телеканалів з вимогою говорити в ефірі правду.

У Київ прилітає екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, закликає українців боротися за вступ у ЄС, називає події в нашій державі рейдерським захопленням України Росією.

Арсеній Яценюк заявляє, що Віктор Янукович планує підписати угоду про вступ України в російський Митний союз 17 грудня.

 
8 ГРУДНЯ

У Києві на третє Народне віче збирається понад один мільйон українців. «Бі-Бі-Сі Ньюз» спеціальною програмою через супутник того дня нарахувало 2,4 мільйона людей! Російські провладні телеканали повідомляють, що на вулиці в Києві вийшли всього кілька тисяч або лише сотень мітингувальників. Опозиція на Євромайдані оголошує вимоги до влади, які озвучила ще напередодні, – підписання Угоди про асоціацію з ЄС, відставка уряду, звільнення політв’язнів і покарання винних у сутичках та провокаціях. Ув’язнена Юлія Тимошенко у своєму звернені, яке зачитує її донька Євгенія, закликає не сідати за стіл переговорів із владою.

Представники партії «УДАР» разом з активістами Майдану розбили три намети на розі вулиць Шовковичної і Богомольця у столиці, на одному з в’їздів до урядового кварталу, неподалік від Міністерства внутрішніх справ. Вимагали відставки міністра МВС Віталія Захарченка, звільнення усіх заарештованих мітингувальників і притягнення до відповідальності винних у побитті мирних активістів.

Регіонали проводять свій антиєвромайдан – туди звозять в основному бюджетників з усіх областей. Кажуть, що на мітинг зібралося до обіду понад 15 тисяч людей.

У столиці трощать пам’ятник вождеві пролетаріату Володимиру Леніну.

СБУ відкрила кримінальне провадження проти Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова із «Батьківщини» та інших політиків, які закликали до зміни конституційного ладу і силового захоплення влади.

 
9 ГРУДНЯ

Зранку народний депутат Тарас Кутовий повідомляє ЗМІ, що автобуси із внутрішніми військами, які до того були заблоковані людьми у Василькові, прорвали блокаду і вже дісталися Бесарабської площі та Хрещатика. Потім колона виїхала на вулицю Володимирську в бік Михайлівської. «Тигр» їде у бік Будинку профспілок. Також є інформація про водомети на проспекті Червонозоряному.

«Беркут» розгромлює в Києві офіси «Батьківщини» та захоплює редакції опозиційних ЗМІ: газети «Вечерние вести», телеканалу INTV, офіс видання «Цензор.нет». Силовики вилучають комп’ютерні сервери.

Кілька сотень «тітушок» хочуть проникнути в редакцію «5 каналу», але їм це не вдається.

Тривають затримання активістів Євромайдану.

Закривають станції метро в центрі Києва – ніби через замінування. Станції також «мінуватимуть» 10 і 11 грудня.

Пам’ятник Леніну другий день довбають на сувеніри, шматки продають через інтернет по 50 грн за кілограм.

Правоохоронці починають відтісняти протестувальників у Києві, штурмують блокпости Майдану. З центру столиці виводять дітей і жінок. Силовики оточують весь Майдан.

 
10 ГРУДНЯ

Попри обіцянки влади не застосовувати силу, у ніч на вівторок зачищають від людей урядовий квартал. «Беркут» захоплює та розбирає кілька барикад. Силовики перекривають автобусами всі під’їзди до Майдану Незалежності.

Усі чотири президенти України збираються поговорити про ситуацію в державі за круглим столом, зустріч показують у запису по телебаченню. Віктор Янукович котре обіцяє не застосовувати силу до мітингувальників, а також відпустити політв’язнів Майдану. Запевняє, що Україна відновлює переговори про підписання Угоди з ЄС навесні наступного року. Опозиція на круглий стіл не приходить.

Європарламент дуже критикує на своєму засіданні Росію і підтримує Євромайдан та курс України до євроінтеграції. Євромайдан у Києві називають наймасштабнішим в історії ЄС. «Тітушки» блокують представництво ЄС у Києві.

Журналісти нараховують в Україні 41 тисячу спецназівців, 37 тисяч із них нині працюють на мітингах по всій державі.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко та лідери «Батьківщини» і «Свободи» на зустрічі з Верховним представником із закордонних справ і політики безпеки ЄС Кетрін Ештон обговорюють поточну ситуацію в Україні і різні шляхи виходу з політичної кризи. Увечері Кетрін Ештон відвідала Майдан і була вражена кількістю людей та рівнем їхньої самоорганізованості.

Люди готуються до чергового нічного штурму, укріплюють Майдан.

 
11 ГРУДНЯ

У ніч на середу «Беркут» починає зачищати Євромайдан з усіх сторін. Одні з найбільших сутичок відбуваються на вулиці Інститутській. Проти мітингувальників застосовують не лише дубинки, а й сльозогінний газ. З’являються повідомлення про заарештованих і травмованих, зокрема й серед народних депутатів. Киян закликають їхати захищати Майдан, на площі збирається 15 тисяч людей. «Беркут» відступає – штурм провалився. Після нічних подій госпіталізовано 20 осіб.

Протягом усього 8-годинного наступу правоохоронців дзвони Михайлівського Золотоверхого собору били на сполох. Такі ж тривожні звуки дзвонів лунали і в багатьох містах Західної України.

Уранці – чергові наступи. Мітингувальники таки утримують будівлю Київської міської держадміністрації, Будинок профспілок і сам Майдан Незалежності.

Студенти Києво-Могилянської академії разом з ректором та викладачами приходять мітингувати на Майдан Незалежності.

Спецпідрозділ «Грифон» стає на захист мітингувальників від «Беркуту». 220 кіровоградських «беркутівців» відмовляються їхати в Київ розганяти Майдан.

Фракція Партії регіонів у Львівській міськраді «саморозпускається» через незгоду з діями влади.

Учергове «заміновують» станції метро в центрі столиці, а також залізничний вокзал, аеропорти «Бориспіль» і «Жуляни».

Опозиція заявляє, що готує на вихідних уже четверте Народне віче. Влада збирає на ці дні свій мітинг.

Західні політики засуджують силовий сценарій спроби нічного розгону Майдану.

«Мені прикро, що поліція застосовує силу, щоб видалити мирних людей з центру Києва. Влада не повинна діяти під прикриттям ночі, взаємодіяти з суспільством за допомогою поліції», – заявила Кетрін Ештон.

Канада почала процес запровадження персональних санкцій проти Януковича та найвищих посадовців України, блокування їхніх рахунків у банках. Закликала США та країни ЄС зробити подібне.

Суди по одному почали звільняти затриманих мітингувальників.

Віктор Янукович запрошує опозицію на переговори, обіцяє протягом 24 годин урегулювати ситуацію в Україні.

Нардеп Геннадій Москаль заявляє, що влада хоче відкрити кримінальні провадження проти 11 опозиційних народних депутатів і ув’язнити їх.

Оприлюднили соціологічне опитування 1037 учасників Майдану, проведене 7 і 8 грудня фондом «Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва» та Київським міжнародним інститутом соціології. 72,4% активістів готові стояти на Майдані до кінця.

«Влада звезла на Майдан усі спецпідрозділи силовиків, але ми встояли, ми перемогли! Тому що ми сильніші духом і тому що правда на нашому боці, – зазначив лідер «УДАРу» Віталій Кличко. – Люди безстрашно відстоюють Майдан, який став символом волі українців і їх прагнення жити в демократичній європейській країні. Залишається один шлях – повна зміна влади в Україні».

Матеріали газети "Події та коментарі"
Переглядів: 837 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: