Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  П`ятниця, 19.04.2024, 20:28 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Лютий » 15 » СТАВКА НА ЧОРНУХИНЩИНІ ДОСІ НЕ МОЖУТЬ ПОДІЛИТИ (Погляд журналіста)
13:23
СТАВКА НА ЧОРНУХИНЩИНІ ДОСІ НЕ МОЖУТЬ ПОДІЛИТИ (Погляд журналіста)

Протягом півроку не можуть поділити ставка між селами Нехристівка та Луговики, що на Чорнухинщині.
За право його орендувати змагаються брат голови райради Олексій Кривенко та громадська організація рибалок-любителів району.
Про спір навколо цієї водойми газета «Події та коментарі» вже писала в рубриці «Критична ситуація» в січні.
Рішення щодо права розпоряджатися цим ставком голова райдержадміністрації Анатолій Бойко до цього часу так і не прийняв. За словами рибалок, він порадив обом сторонам домовитися між собою.
11 лютого в селі Харсіки під Чорнухами «сторони» пробували домовитися.
– Чоловіки, я вам не ворог. Давайте разом утримувати цей ставок. Я теж можу вступити до ваших лав. Будемо його впорядковувати, розводити в ньому рибу, – починає Кривенко. – Пізніше можемо створити свій рибгосп. Забезпечуватимемо рибою освітні заклади району. Я впевнений, що на неї буде попит. Адже прісноводної риби зараз узагалі дуже мало продається. Завозять лише морську з-за кордону. Крім того, можемо зробити причал, човни, волейбольний майданчик на березі.
Рибалки сумніваються у прибутковості такої справи. Кажуть, що хочуть ловити лише для себе. Аби ніхто не створював перешкод.
– Нам якби лише давали розводити і безкоштовно ловити рибу та ганяти браконьєрів, – говорить головний рибалка організації Борис Сальник.
– Ми можемо забезпечити охорону, а за вилов риби з вас ніхто не візьме жодної копійки, – запевняє Олексій Кривенко. – Ніяка справа не дасть прибутку, якщо в неї не вкладати грошей. На цю водойму доведеться добре потратитися. Лише оформлення всієї необхідної документації обійдеться до п’ятдесяти тисяч гривень плюс вартість оренди. Але я готовий платити ці кошти. І якщо ми об’єднаємо наші зусилля, то всі будемо у виграші. Он ставок у Загребеллі був просто «вбитий». Фахівці взяли проби води, а там нітратів у двісті разів більше за норму. То яка ж риба могла там водитися! Ми з місцевими рибалками ним зайнялися. То зараз там уже до двох метрів води.
Якщо все робити правильно, то з одного гектара водного плеса в рік можна отримувати до однієї тонни риби, стверджує Кривенко, і пропонує укласти з рибалками взаємовигідну угоду про співпрацю.
Натомість рибалка, голова Чорнухинської районної організації партії «УДАР» Владислав Бибик висловлює сумнів щодо виконання оголошених зобов’язань можливого орендаря.
– Чому ми все-таки маємо комусь віддавати наш ставок! – обурюється Владислав. – За законодавством у комунальній власності може перебувати лише та водойма, яка знаходиться в межах на­селе­ного пункту. Так, виходить, що ставок у Шепелівці, який розташований за чотириста метрів від найближчих хат – у межах населеного пункту і тому належить громаді. А до цього ставка перші хати – на відстані близько трьохсот метрів. І це вже вважається поза межами населених пунктів. То давайте звернемось до сільрад, щоб вони внесли луговицько-нехристівсь­кий ставок у межі своїх територій. А депутати Верховної Ради затвердять це рішення.
Жодної з пропозицій на зборах остаточно так і не підтримують. Питання знову зависає в повітрі. Сходяться лише на тому, щоб усе-таки підготувати відповідну угоду з потенційним орендарем ставка. До кінця зібрання лишається лише кілька найбільш активних рибалок, яким, певно, і справді болить ця проблема. Решта, байдуже махнувши рукою і покинувши гурт, за столиком поряд грає у карти…

Валентина ІЩЕНКО
, газета "Події та коментарі", 15 лютого 2013р.
Переглядів: 528 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: