Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  Вівторок, 16.04.2024, 13:06 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Червень » 1 » Правоохоронців звинувачують у покриванні самогонників
12:26
Правоохоронців звинувачують у покриванні самогонників
 – У нас чотири самогонщики у селі. До них щодня черги. А тоді ходять і оббльовують усе село якоюсь зеленою гидотою. Скільки людей вони вже на той світ звели, – скаржиться мешканка одного із сіл на Чорнухинщині. Свого прізвища не називає. Боїться розправи «підпільників».

У кожному з сіл Полтавщини жителі нараховують від 3 до 5 точок, у яких можна розжитися оковитою. У містах їх значно більше.

– Вони періодично один на одного заявляють, щоб позбутися конкурентів. І ми з односельцями постійно скаржимось у міліцію. Та дільничні приїдуть до тих самогонщиків, вип’ють з ними і поїдуть. Та ще й із собою прихоплять кілька пляшок, – продовжує чорнушанка. – Є сім’ї, де жінка й чоловік обоє п’ють, а їхні голодні діти лазять по селу. А мій сусід, як тільки отримає зарплату, всю відносить тим ділкам. Вони зароб­ляють солідні гроші. Дехто бере й салом та курми. Якби мала пістолет, то вистріляла б їх усіх.

Мати двох дітей з Пирятинщини обурюється дебоширством п’яниць по селу та абсолютною бездіяльністю міліції.

– Дільничному не раз указувала на тих злочинців. Так він просив оплатити виїзд. Хоча прекрасно знає про всі ці точки, але нічого з ними робити не хоче. У нашому селі від цієї гидоти вже померло багато людей. Мій син все з дому витягає – і картоплю, і цибулю, і морквину. Буває, його напоять і викинуть прямо під паркан біля двору. Видно, у ту горілку підмішують якогось наркотику, бо він зовсім дурним робиться. Тоді удома концерти влаштовує. Недавно побив мене, – показує синці на руці. Просить віддати на аналіз самогон, від якого постійно дуріє її син. Прямує до хати і вигортає весь одяг із гардеробів. Нарешті знаходить згорток, у якому в кофтах замотана пляшка із залишком самогону з різким запахом. Віддає, сподіваючись дізнатись, чим поять її сина.

Обидві жінки вказують точки у своїх селах, де, за їхніми словами, продають самогон. Серед них – і депутати сільрад.

 

У нетверезому стані нівечать могили і вбивають рідних

 

За нашим запитом до керівника обласної міліції працівники райвідділів Чорнухинщини й Пирятинщини проводять перевірку названих селянами фактів. Жоден із них не підтверджують. Указують лише, що одного з підо­зрюваних кілька місяців тому притягли до відповідальності. Але відтоді він покинув улюблене ремесло.

– На плітках притягнути людину до відповідальності не можна. Для обшуку помешкання підозрюваних потрібні серйозні підстави. А для цього треба зібрати свідчення односельців. Якщо люди не довіряють місцевим правоохоронцям, дільничним, то хай звертаються у вищі інстанції – дзвонять на наш телефон довіри, пишуть скарги на ім’я начальника обласної міліції. Він жорстко контролює боротьбу з такими правопорушниками, – радить начальник відділу зв’язків із громадськістю УМВС України у Полтавській області Юрій Сулаєв. – А той, хто веде нетверезий спосіб життя, завжди знайде собі «дозу». Закриють точку в його селі, то поїде до іншого. Як і там закриють – почне гнати горілку сам. А порядних і успішних людей у селах вистачає.

У стані алкогольного сп’яніння люди здійснюють найстрашніші злочини – крадіжки, грабежі, розбої, бійки, вбивства. Лише з початку цього року жителі Полтавщини скоїли близько 40 таких злочинів. Більше половини з них здійснили у стані алкогольного сп’яніння.

– Торік у Полтаві вагітна жінка, захищаючись від п’яного чоловіка, що почав бити її в живіт, вдарила його ножем по шиї. Від отриманої рани він помер, залишивши двох дітей, – розповідає Юрій Васильович. – У травні в Оржицькому районі неповнолітній, раніше судимий, у стані алкогольного сп’яніння позривав хрести на місцевому цвинтарі. Серед них був і хрест із могили його діда.

Нещодавно на Гадяччині молодики випивали, а коли горілка скінчилась, вирішили розжитися грошима в бабусі одного з пияків. Залізли у вікно, силою відібрали в жінки 800 гривень і побігли. Проте були наскільки п’яні, що впали прямо посеред двору і… заснули, погубивши і свою «здобич», і мобільні телефони. Нетверезий пирятинець поранив свого товариша ножем. Лохвичанин напідпитку сокирою вдарив по голові свою «половину». А на Хорольщині чоловік убив дружину, а потім закопав її на власному городі.

«Хмільний» стан завжди обтяжує вину зловмисника. За вчинення тяжких злочинів у нетверезому стані карають значно суворіше. А от самогонникам боятися нічого, переконані люди: штрафи за самогоноваріння настільки низькі, що їх легше сплатити і займатися цією прибутковою діяльністю далі, аніж втрачати великі гроші від продажу спиртного. Однак правоохоронці заперечують, адже, за змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які ввели у грудні минулого року, покарання за таку діяльність стало значно суворішим. Відтепер виробників та розповсюджувачів самогону карають штрафом від 1,7 до 8,5 тис. грн. Якщо ж самогонники отримують від цього значні прибутки, то адміністративне стягнення може сягати і… 34 тис. грн. А за масове виробництво та продаж спиртного, а особливо коли воно призвело до отруєння людей, можуть і волі позбавити – на строк від 3 до 5 років.

За 4 місяці цього року до адмінвідповідальності за незаконне виготовлення та зберігання самогону правоохоронці притягнули 505 осіб. Торік виявили понад тисячу таких порушень.

 

У самогон додають лак та крем для взуття

 

Хочемо зробити аналіз спиртного, який нам вручили в селі на Пирятинщині. Однак дізнаємося, що в Полтаві перевірку алкогольного виробу на вміст наркотичних речовин не робить жодна лабораторія.

– У більшості самогонних виробів завжди більше норми сивушних масел, що може призвести до серйозних отруєнь. А надлишок метилового спирту в самогоні взагалі викликає миттєву сліпоту, – говорить начальник випробувального центру підприємства «Держстандартметрологія» Надія Ремізова. – Недобросовісні виробники роблять самогон з технічного спирту. А туди, щоб добряче забити баки, додають дихлофос, лак, ацетон, крем для взуття, різноманітні фармацевтичні знеболювальні препарати на кшталт димедролу чи пігулки від тиску. Головне, щоб різко ударило по мізках. Від такого напою може навіть серце зупинитися чи прихопити інсульт. А накопичувальна дія такої отрути поступово призводить до цирозу печінки.

Алкоголізм передається у спадок. З народження у малюків фіксують це захворювання.

– Страшно дивитися, як дво- трирічне дитя бігає по процедурних кабінетах у лікарні й у відрах для сміття вишукує ватки зі спиртом і починає їх смоктати, – продовжує фахівець.

Нині на обліку в обласному наркологічному диспансері, загалом на Полтавщині понад 22 тис. залежних від спиртного та наркотиків. Майже 13% з них – жінки. Найбільше алкоголіків на Лубенщині та Чорнухинщині.

Валентина ІЩЕНКО
Переглядів: 502 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: