Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  П`ятниця, 29.03.2024, 16:30 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Жовтень » 24 » Новини Чорнухинщини
16:46
Новини Чорнухинщини
Затримки виплат у різних сферах нині відбуваються по всій Україні. Обласні казначейства вже кілька місяців активно блокують рахунки органів місцевого самоврядування

Складається парадоксальна ситуація: гроші в міськрад є, але розпоряджатися ними, розраховуватися з підрядниками та забезпечувати належне фінансування захищених статей вони не можуть.

Проблема із блокуванням Державним Казна­чейством коштів місцевих бюджетів виникає в Україні не вперше. Але поступово вона стає все масштабнішою. Причини затримок називають дві: відсутність коштів у Держбюджеті (проблеми з виконанням дохідної частини) та необхідність погашення зовнішніх і внутрішніх державних боргових зобов’язань. Але головна причина того, чому Кабмін заліз у кишеню до місцевих бюджетів, – це потреба підтримувати анонсований Президентом курс на підвищення соціальних стандартів при тому, що економіка фактично не зростає, відзначають аналітики.

У зв’язку з браком коштів на зарплату вчителів та лікарів відправляють у відпустки за власний рахунок, закладам позашкільної освіти відключають опалення, підприємства не виплачують заробітної плати, нічим розраховуватись за продукти харчування в дитячих садках та школах, часто немає грошей навіть на медикаменти та бензин для «швидкої допомоги».

Через затримку заробітних плат українці змушені страйкувати. Днями в Мукачевому та Ужгороді перед держказначейством люди вимагали розблокувати рахунки місцевих бюджетів. В Алчевську 230 тролейбусників вимагали виплати заробітної плати, яку їм заборгували ще з травня. Транспорт­никам Києва держава теж завинила – 20 млн грн. Погрожують страйком і комунальники Львова. Місто заборгувало людям 50 млн грн.

На 15 шахтах Донеччини зарплати не виплачують впродовж п’яти місяців. Мітингують матері, яким затримують виплати допомоги на дітей.

У Калуші на Івано-Франківщині міський голова разом із заступниками та працівниками апарату виконавчого комітету міськради пішли в неоплачувані відпустки. Директор Сумського міського центру зайнятості Микола Кухтик заявив, що казначейство позбавило державної допомоги чотири тисячі безробітних. Донецьку Держказначейство заборгувало понад
70 млн грн. Через це місто може взагалі залишитися без вуличного освітлення.

Прем’єр-міністр Микола Азаров визнав наявність блокувань Державним казначейством коштів і пояснив їх складною економічною ситуацією.

А на своєму офіційному сайті Державне казначейство України звітує про те, що «забезпечує своєчасне перерахування коштів Фондів соціального страхування. Зважаючи на необхідність опрацювання значної кількості первинних та розрахункових документів, які надаються розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, з метою уникнення соціальної напруги, органи Казначейства України забезпечують виконання насамперед захищених статей видатків бюджету, а саме: виплату заробітної плати, стипендій, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, продуктів харчування, медикаментів тощо, перелік яких визначений частиною 2 статті 55 Бюджетного кодексу України. Станом на 15.10.2013 неоплачені платіжні доручення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на виплату допомоги при народженні дитини та державної допомоги по догляду за дітьми в органах Казначейства України відсутні».

Більшість посадовців коментувати цю ситуацію відмовляється, очільники місцевих казначейств малюють оптимістичні картини, а міські та селищні голови просто кричать від розпачу, адже вони виявилися найбільшими заручниками цього фінансового колапсу. Основні державні казначеї фактично тримають місцеві бюджети в фінансовому рабстві, заганяючи їх у боргову яму.

Тему досліджували:
Ярослав ТКАЧЕНКО,
Олег ДОЛЕНКО, Валентина ІЩЕНКО

Газета "Події та коментарі"

Коментар
Анатолій Бойко, голова Чорнухинської райдержадміністрації:
– Усі основні виплати ми стараємося роботи. Решту – з відстрочкою максимум до тижня – на послуги охорони, ремонт комп’ютерної техніки, за відрядження, придбання канцтоварів, навчання персоналу. Найрадикальніший захід, який нам вдалося вжити, – запропонувати вчителям на п’ять днів піти у відпустки за власний рахунок під час осінніх канікул. У нас лише на енергоносії в освітній сфері до кінця року не вистачає 400 тисяч гривень. Тому дуже розраховуємо на дотацію з обласного бюджету. Але для підстрахування ми попросили директорів шкіл, аби вони поговорили з учителями і попросили їх поставитись із розумінням до цієї ситуації й піти в неоплачувані відпустки. Адже за таких умов у грудні ми в повному обсязі зможемо виплатити всім учителям зарплату, і школи стовідсотково будуть забезпечені енергоносіями. А в кінці року ми плануємо видати вчителям матеріальну допомогу в розмірі 30% від їхньої місячної зарплати, якщо все ж таки отримаємо відповідні кошти.

Цікава відповідь. Головне оптимістична і дуже правдива. Нагадаємо ще один коментар Анатолія Бойко газеті  "Події та коментарі"  від  7 червня 2013р.
- Найбільші вливання до районного бюджету завжди відбуваються в кінці літа та восени, коли після збору врожаїв та продажу продукції масово надходять кошти зі сплати податків з усіх сільськогосподарських підприємств району. Тому, якщо в кінці року буде перевиконання надходжень до районного бюджету, і залишаться кошти – віддамо вчителям преміями. Так і зарплату, яку вони заробили б під час таких відпусток компенсуємо, і надамо їм матеріальну допомогу. А я на 90 відсотків упевнений, що в цьому році ми матимемо перевиконання бюджету.
Переглядів: 444 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: