Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  П`ятниця, 19.04.2024, 21:21 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Лютий » 13 » Новини Чорнухинщини
18:26
Новини Чорнухинщини
Події навколо Нехристівського ставка продовжуються

Газета «Події та коментарі» написала про конфлікт, що виник навколо ставка в Нехристівці. Нагадаємо,  що члени неприбуткової громадської організації рибалок нашого району вирішили господарювати на занедбаному ставку, заборонити тут браконьєрську ловлю риби, на зібрані громадою кошти запустили у водойму малька різних видів. В декількох населених пунктах району такі успішні приклади дій громади вже були – місцеві жителі збирали гроші, зарибнювали ставок, починали його охороняти. В цих водоймах рибалити любителям можна вільно.  Конфлікт щодо ставка в Нехристівці виник між рибалками і керівником держлісгоспу Олексієм Кривенком, який також, незважаючи на те, що рибалки-любителі вже запустили рибу в ставок, має бажання взяти цей ставок в оренду, як приватна особа.

В минулий понеділок, 04.02.2013 року, дві сторони конфлікту та конкурсна комісія по наданню ставка в оренду у складі керівників земельного відділу, податкової, управління с/г, юридичного відділу адміністрації, зібрались в кабінеті голови райдержадміністрації Бойка А.В. Анатолій Васильович зазначив, що морально на ставок більше має прав громада рибаків, а згідно закону, ставок потрібно віддати в оренду Кривенку О.І. так, як він запропонував кращі умови по благоустрою ставка відповідно до умов конкурсу, і порадив конфліктуючим сторонам домовитись.

Через тиждень, 11.02.2013 року, конфліктуючі сторони зібрались в с. Харсіки, щоб знайти вихід з даної ситуації.

О.І. Кривенко розповів про свої плани ведення прибуткового рибного господарства, побудови біля ставка засобів для відпочинку громадян, навів приклад ставка у Мелехах, який ним також взятий в оренду та запропонував укласти з рибаками договір, затверджений нотаріально, в якому було б зазначено, що любителі у цій водоймі матимуть право рибалити безкоштовно.

Рибалки, в свою чергу, навели численні приклади безгосподарності орендарів інших ставків, яка  призвела до нищення тваринного і рослинного світу, та заборону орендарями рибалити любителям безкоштовно, що суперечить закону і раніше даними орендарями обіцянками, які вони давали  беручи ставки під свою опіку.

Було запропоновано два варіанти подальших дій.

1)      Керівник районної організації Партії «УДАР» Бибик В.П., теж рибак, зачитав статті Конституції і закону «Про місцеве самоврядування в Україні» , в яких зазначено, що земля, водні та інші природні ресурси є об’єктами права власності Українського народу, в тому числі територіальної громади, та  запропонував прийняти на цих зборах наступне рішення:

«1. Звернутись до депутатів Харсіцької сільської ради, щоб вони виступили з ініціативою до вищестоячих органів державної влади з пропозицією змінити межі населеного пункту села Нехристівка, щоб площа ставка, який знаходиться за кількасот метрів від даного села, була включена в межі Нехристівки. 

2.  Звернутись до голови районної адміністрації Бойка А.В. призупинити конкурс по наданню в оренду даного ставка, до моменту його включення в межі Нехристівки » .

В разі включення площі ставка в  межі населеного пункту, розпоряджатись ним буде не райдержадміністрація, а сільська рада, що дасть змогу громаді рибалок безперешкодно здійснювати свої задуми.

На думку Бибика В.П., в ситуації, коли населення Чорнухинщини не в захваті від того, що в організації рибаків забирають ставок, і нічиї аргументи щодо  законності цих дій не змінять думку громади, при тому що рейтинг партії влади за останні роки стрімко падає, - і Бойко А.В., який очолює районну організацію Партії регіонів, і Олексій Кривенко як молодий політик ( очолює Молоді регіони в нашому районі), будуть не проти такого шляху розвязання конфлікту. А випадки зміни меж населених пунктів в практиці сільських рад, в тому числі і нашого району, трапляються досить часто. Рибалки, в свою чергу, повинні допомогти  ініціативам  Олексія Кривенка навести лад в рибному господарстві району, але вже на інших ставках, а в Нехристівці, як і планувалось раніше, господарювати самим.

2)      Рибалка Яремченко І.О. навів приклад орендованого Держлісгоспом три роки тому ставка в селі Галяве, біля якого лише випиляли дерево і так і залишили занедбаним, та запропонував створити ініціативну групу з рибаків, які більш детально випишуть з Олексієм Кривенком права, що отримають рибалки в разі оренди ставка Кривенком О.І. 

За пропозицію Бибика В.П. проголосували всі 12 присутніх на засіданні членів громадської організації рибалок. В рішенні змінено лише той пункт, що потрібно звернутись до депутатів Харсіцької  та Луговиківської сільських рад, про включення  площі ставка в межі населених пунктів Нехристівка і Луговики, так як значна частина членів громадської організації рибалок є жителями села Луговики, та і дозвіл на ведення, в наступному, господарської діяльності рибалки брали в двох сільських радах.  Але в процесі обговорення було вирішено призупинили це рішення, щоб порадитись про подальші дії з більшою кількістю членів даної організації.

На зібранні була присутня журналіст газети "Події та коментарі" Валентина Іщенко.

Чергове засідання рибалки запланували провести в неділю о 12.00 в магазині підприємця Гапича Р. в селі Харсіки.

Бибик В.П.

Переглядів: 1036 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: