Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  Четвер, 28.03.2024, 22:58 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Квітень » 25 » Тарас Кутовий. Медичну реформу треба призупинити, доки не буде зроблено "роботи над помилками"
16:05
Тарас Кутовий. Медичну реформу треба призупинити, доки не буде зроблено "роботи над помилками"
Проект закону № 2907 «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про екстрену медичну допомогу» та внесення змін до деяких законодавчих України у сфері реформування системи охорони здоров’я» зареєстрував у Верховній Раді народний депутат Тарас Кутовий. Цей документ покликаний призупинити процес реформування медичної галузі, зокрема, що стосується закриття медичних закладів.
 
"На сьогодні в Україні масово скорочують кількість медичних установ. Чиновники пояснюють, що робиться це для того, щоб поліпшити якість обслуговування. Але насправді, якщо розібратися, приводом для закриття є катастрофічна нестача коштів,” - коментує свій законопроект Тарас Кутовий. - "Я усвідомлюю, що реформа медицини вкрай необхідна, але робити це треба виважено, а не поспіхом, як те відбувається зараз. Лікарні масово закривають по всій Україні — Донеччина, Дніпропетровщина, Тернопільщина, Київщина... Доходить навіть до абсурду, коли закривають щойно відкриті медичні установи, як то трапилося в селі Потьомкінське Кіровоградської області, де минулого року припинив працювати перинатальний центр. В окремих випадках, де є принципова підтримка з боку місцевої влади, як то в селі Вороньків на Київщині, медзаклади вдається відвоювати. Але в більшості випадків голос громади ніхто не чує.”
 
Народний депутат наголошує, що закриття лікарень почалося під час впровадження пілотного проекту з реформування охорони здоров'я в рамках Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві». Однак, результати цього експерименту і досі не проаналізовані належним чином, немає відповідних висновків про його переваги та недоліки.
 
"Не готові до оптимізації медичних установ ані лікарі, ані пацієнти. Маю яскрави приклад, пов'язаний з моїм округом. Менш ніж за рік в Лохвицькому районі одна за одною закривали лікарні. Спочатку ліквідували фельдшерсько-акушерські пункти у невеликих селах, пообіцявши доступні медичні послуги в сусідніх населених пунктах, у Сенчі та Червонозаводському. Але зовсім скоро в районі заговорили про закриття і цих закладів та переведенням хворих на обслуговування до райцентру. Відповідне рішення про скорочення цілодобових стаціонарів у Сенчі й Червонозаводському у грудні минулого року прийняла районна рада, незважаючи на протести місцевого населення. Аналогічна ситуація складається і в інших районах. Зважаючи на те, що від райцентрів людей віддаляють десятки кілометрів, бездоріжжя та нерегулярне транспортне сполучення, про якість послуг, які пропонують людям, взагалі не йдеться. Проблемним стає елементарне питання — як добратися до лікаря?”
 
Крім того, закриття медичних закладів тягне за собою скорочення персоналу, що особливо болюче б'є по кишеням селян, оскільки на периферії не так просто знайти роботу.
 
"Реформування медицини — це той випадок, коли спробами нібито зробити послуги якісними, насправді прикривають дірку у фінансуванні. Таким чином, зменшення кількості лікарень, так звана їх оптимізація, не допоможе кардинально вирішити проблему. Люди дедалі менше звертатимуться за допомогою, та й то у випадках, коли "припече”. Будемо відверті, центральні районні лікарні не здатні вмістити всіх, хто потребує допомоги, хоча керівництво запевняє в протилежному. Самі ж люди, зокрема хронічні хворі, нарікають, що треба домовлятися всіма правдами й неправдами, для того, щоб пройти плановий курс лікування.”
 
За умови, якщо Верховна Рада проголосує за законопроект, пропонований Тарасом Кутовим, стрімке реформування медицини буде призупинено, доки Верховна Рада не погодить результати експерименту з реформування галузі у пілотних областях. Це дозволить зупинити необгрунтоване скорочення лікувальних установ у сільській місцевості, принаймні, доки не буде напрацьовано дієвого і менш болісного для людей процесу поліпшення якості медичних послуг.

Матеріали сайту Тараса Кутового
Переглядів: 444 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: