Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  П`ятниця, 29.03.2024, 15:39 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Липень » 2 » Кутовий: Молодь має йти у владу і самостійно змінювати країну (Події та коментарі)
12:59
Кутовий: Молодь має йти у владу і самостійно змінювати країну (Події та коментарі)
Українська молодь усе частіше виїздить за кордон у пошуках кращої долі. Наша держава стала лідером за кількістю трудових мігрантів, які перебралися до Євросоюзу. Майже за два з половиною роки – із січня 2010-го по червень 2012-го – туди виїхали 1,2 мільйона українців, левова частка яких – люди до 35 років.

Через відтік людей наша держава потерпає від нестачі робочої сили, за кордон їдуть розумні та освічені, ті, хто втомився протистояти українській дійсності.

Про перспективи молоді на Батьківщині спілкуємося з народним депутатом України, «ударівцем» Тарасом Кутовим.

– У нас тривалий час зберігається тенденція, коли виробничі підприємства, освітні чи медичні заклади потерпають від дефіциту кваліфікованих кадрів, а молоді люди – від безробіття, – говорить Тарас Вікторович. – Чому це відбувається? Та тому, що держава нездатна запропонувати їм гідні умови праці, достойну зарплатню, на яку можна жити, а не виживати. Якісну роботу треба й оплачувати гідно, стимулювання гривнею повинне бути приводом для кар’єрного розвитку. Хочеш отримувати більше – працюй краще, будь творчим, пропонуй ідеї. Влада визнає демографічну кризу, скорочення кількості українців, міграцію населення, але замовчує, що будувати родини люди будуть тільки тоді, коли впевнено стоятимуть на ногах. 19% української молоді – безробітні. Ця цифра у 2,5 разу перевищує середній показник безробіття в країні, який становить загалом 7,9%.

– У чому, на Вашу думку, причини такого дисбалансу і як їх можна виправити?

– На жаль, багато організацій хочуть бачити серед своїх співробітників винятково висококваліфікованих фахівців із тривалим робочим стажем за плечима. У гонитві за такими людьми вони нехтують потенціалом молодих кадрів, які, фігурально висловлюючись, можна «заточити» під потреби підприємства. Якщо і наважуються запросити початківця на роботу, пропонують йому мізерну зарплату. А людині потрібні гроші на елементарні побутові потреби, тому довго на таких посадах ніхто не затримується – кидаються в пошуки кращого місця і в результаті або міняють фах, або тікають за кордон. Я бачу вирішення цієї проблеми у стимулюванні підприємств, які згодні брати на стажування молодь. У партії «УДАР» є напрацювання щодо державного квотування робочих місць саме для початківців, тих, хто щойно закінчив навчальні заклади. Інший вихід може полягати у мікрокредитуванні та навчанні, щоб ці люди мог­ли починати власну справу. Насправді не все впирається в гроші, українці звикли очікувати, що за них хтось подумає, вони бояться йти в бізнес. На щастя, молодь уже вільна від тієї шкаралупи, що лишилась нам у спадок із комуністичного минулого. Більшості прос­то потрібні підказка до дії, знання і частково – фінансова підтримка.

– Що має статися, аби ситуація, у якій опинилась українська молодь, зрушила з місця?

– Особисто я не бачу ні­якого іншого виходу, окрім як брати молодим людям ініціативу у свої руки. Якщо ти хочеш жити в комфортному світі, збудуй його сам. Робити це треба на різних рівнях, зокрема йти у владу і міняти існуючий бюрократичний устрій. Депутатський склад партії «УДАР» – один з наймо­лодших в Україні, так само з боку молоді ми маємо найвищу підтримку. Та недостатньо тільки наших зусиль у парламенті – потрібно йти в органи місцевої влади. На зміну старожилам у сільських, селищних та міських радах повинні прийти молоді професіонали з новим мисленням та європейськими цінностями. Оновлення кадрів насправді дієве, якщо пригадати досвід країн Балтії чи реформи Грузії. Я спілкуюся з молодими людьми в окрузі і бачу колосальний потенціал, у них нуртує енергія, вони сповнені бажання до дії, але не мають майданчика для реалізації. Переконаний, що таким майданчиком може стати саме місцеве самоврядування. Хочу сказати, що легко не буде, шлях змін завжди складний. Та якщо ми справді хочемо жити краще, нам треба бути готовими разом докласти до цього зусиль.

 Спілкувалася Олена ЗАДОРОЖНА
Переглядів: 424 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: