Ел. адреса: bibik2009@ukr.net  Середа, 24.04.2024, 12:54 
Чорнухинська районна організація партії "УДАР" Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Січень » 24 » КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО У ЧОРНУХАХ НА МЕЖІ БАНКРУСТВА
18:08
КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО У ЧОРНУХАХ НА МЕЖІ БАНКРУСТВА
Нові тарифи на водовідведення у райцентрі Чорнухи нині стали каменем спотикання між місцевою владою, громадою та комунальниками.

Відтоді, як у селищі на повну потужність запрацювали очисні споруди та каналізаційний колектор, старий тариф за водовідведення на рівні 4 грн за один кубометр давно себе віджив. У комунальників – значні збитки. Приміром, з вересня по листопад минулого року місцеве комунальне підприємство «Чорнухикомунгосп» зазнало майже 30 тис. грн збитків. Ситуацію, стверджують комунальники, врятує лише новий тариф за водовідведення – 12,12 грн.

– Собівартість одного кубометра водовідведення складає – 9,02 гривень. А нинішній тариф – чотири гривні – майже утричі нижчий від реального, – обурюється директор підприємства «Чорнухикомунгосп» Микола Граменко. – Якщо нові тарифи не затвердять, підприємство просто збанкрутує. У нас усі основні засоби зношені на 100 відсотків. Усі вима­гають якісних послуг, а як їх надавати із такою матеріально-технічною базою, ніхто не говорить!

Запропонований новий тариф комунальники розраховували виходячи з фактичної собівартості цих послуг, 10-відсоткової рентабельності та податку на додану вартість.

– Ми закладали в цю цифру наймінімальніші витрати. Зараз працюємо лише в аварійному режимі. Якби в нас були хоча б мінімальні прибутки, ми могли б робити капітальні та поточні ремонти, реконструкцію, переобладнання та модернізацію систем водопостачання та водовідведення. А в нас зараз навіть немає резервних насосів. Латаємо дірку на дірці, – скаржиться головний комунальник селища. – Звичайно, що ці тарифи будуть навіть більшими, ніж у Полтаві. Але їх не можна порівнювати. Адже там набагато більші обсяги робіт. Усі тільки критикують таке підвищення, але жодних аргументів не наводять.

Населення проти таких розцінок протестує. Їх уже обговорювали на громадських слуханнях та поки що не затвердили на двох сесіях селищної ради. Попереду – ще одні громадські слухання та наступна сесія. Причому депутати в цьому питанні розділились за політичною
приналежністю: «регіонали» бой­котують таке підвищення, а опозиція виступає «за», вважаючи такі тарифи абсолютно логічними.

– Звісно, у такому підви­щенні є економічна потреба. Але населення не в змозі платити таку ціну. Комунальникам її треба детально переглядати, а селищній раді шукати механізми наповнення бюджету та дотування комунального підприємства. А то в нас є підприємці, які незаконно використовують землю в Чорнухах і нічим не допомагають селищу. Так їм ні до кого немає діла, – говорить консультант голови районної ради, депутат селищної ради Олена Пенцко. – А комунальникам можна було б займатися якоюсь додатковою діяльністю, приміром надавати ритуальні чи столярні послуги. Так можна було б зменшити навантаження на тарифи. Крім того, робота комунального підприємства дуже непрозора, місцева влада її не дуже контролює.

Зараз це питання поки що застрягло в повітрі. А на черзі – перегляд тарифів на централізоване водопостачання та вивезення твердих побутових відходів. На них теж, кажуть комунальники, чекає обґрунтоване підвищення.

– Такі тарифи абсолютно економічно закономірні та виважені. І в нас немає таких коштів, які могли б покрити витрати комунального підприємства. Просто мешканці комунальних будинків десятки років не платили за водовідведення. Нечистоти просто текли вулицями. Але так не могло далі продовжуватись. Зараз ми нарешті вирішили цю ситуацію. А за комфорт треба платити, – каже селищний голова Чорнух Віталій Червяк.

«Критична ситуація» й надалі стежитиме за ситуацією, що склалася довкола чорнухинських тарифів, та вивчатиме, як вирішується це питання в інших райцентрах.

Валентина ІЩЕНКО, газета "Події та коментарі" третій номер, 24.01.2013р.

Переглядів: 530 | Додав: РМК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: